I denne kategori finder du mad opskrifter som på en eller anden måde har noget med min madlavning.

Nogle opskrifter er mine egne, andre er modifiseret af mig og andre ligger bare i min hukommelse

uden at jeg helt ved hvor jeg har fået dem fra.

I de tilfælde hvor jeg ved at forfatteren er en anden end mig vil jeg skrive det.

Du kan vølge de enkelte opskrigter i højre side.

De ligger endu i tilfældig række følge.

.

Denne opskrift er valgt forde den indeholder kvæde og jeg vil godt gøre noget
for at gøre kvæden lidt mere kendt i køkkenet.

4 personer

2 fasaner
2 l vand
120 g salt
Skær brystpartiet af fasanen uden at skille brysterne fra benet. Bland vand og salt, indtil det er opløst, og høæd salt lagen over brysterne.
Lad dem sprænge i 24 timer i en plasikpose i køleskabet.
Lårene kan bruges til andet formål eller skæres op i mindre stykker sammen med resten af skroget til sovsen.
 
Sauce
Resterne af faserne
2 dl hvidvin
1 løg
2 fed hvidløg
1 gulerod
1 bladselleri
4-5 fennikelfrø
1 tomat
1,5 l vand
 
Skyl alle fasanstykkerne helt fri for blodrester
og tør dem grundig af.
 
fortsættes senere

 

 

 

Hyld

Hylden er et gammel nordisk træ med en spændende historie og en masse muligheder.

 

Trines Æblekage

Fra Victor til Peter


3 æg
3 dl. sukker
150g margarine
4 dl. rasp
1 spk. hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 dl. nødder/mandler hakket
4 store æbler (gerne sure) Kan også være rababer
kanel kan også være vaniliesukker

Æg og sukker røges sammen
Magarinen smeltes og det hele blandes og kommes i et ildfast fad.
Bages ved 175 i 60 min. på nederste rille.

 

 

Grød som den kunne have set ud i vikingetiden

(Grøden på billedet er ikke byggrød men risvand grød men metoden er den samme)

 8fe3e0f34d3083cba6fe73d62a783d7f

Byggrød:
3-4 dl groftmalet bygmel
1 liter vand
2 æbler og evt. kerner af en håndfuld hasselnødder
lidt salt

-Vandet bringes i kog. Bygmelet drysses i under omrøring. Blandingen bringes atter i kog
og koger i ca. 5 minutter, mens der stadig omrøres. Æblerne og de hakkede nøddekerner koges med de sidste par minutter.

-Karret trækkes væk fra ilden stilles nær ilden i ½til 1 time, hvorefter grøden er klar.

Æblerne kan erstattes eller suppleres med årstidens bær og frugter-hindbær,
Æblerne kan koges til grød dagen før og serveres kold oven på den varme grød.
-Lidt honning eller en smørklat oven på grøden er ikke at foragte.
Hyben, pærer, mirabeller, hyldebær, kirsebær, brombær osv.kan erstatte æbler

-Vandet kan helt eller delvis erstattes af mælk, men så brænder grøden let på!

 

 

 

Ryste-ribs

Rysteribs
½ kg friske ribs.
200 g sukker.
Pluk du modne bær og rib stilke og umodne bær fra.
Skyl ribsene i koldt vand . Lad ribsene dryppe godt af i en sigte og læg dem lagvis i en skål med sukker. Ryst ribsene, så sukkeret fordeles uden at bærrene knuses Stil bærrene i køleskab 2 til 3 timer før der spises af dem. Server rysteribsene som de er eller med flødeskum til. Er også gode til vildt eller tung mad hvor der er sovs til..

 


Køb en god rugbrøds blandning feks. den på billedet.

 
Opløs 20 gram gær i en skål med lunken vand 8 - 9 dl evt. halvdelen som øl.    rugbroed7                                        
Kom indholdet af posen op i skålen og ælt det hele grundig sammen.
Bland 150 gram tørrede tranebær i samt 100 gram græskar eller solsikke kerner.
Ælt det hele grundig sammen.
 
Stil dejen til hævning på et lun sted i 1- 1 1/2 time.
 
Varm oven op til 200 grader.
Tag skålen med dej frem og og kom bage papir på en bageplade.
Nu formes små aflange rugbrød som rulles i sesam frø og anbringes på bagepladen.
Når pladen er fuld sættes den i oven og brødene bages i 20 min ved 200 grader.
 
Brødene egener sig fortrinnelig til at blive frosset ned og tages op efter behov.
På grund af tranebærrene føles brøddene altid friske.
Man kan suplere med hakkede tørrede abrikoser samt ekstra knækkede rug kerner.
Børn der ikke kan lide rosiner i brød kan med held overtales til at prøve disse.
 

Thumbnail imageDette foto blev taget under en enme uge hvor der blandt andet blev lavet eftermiddags mad ude i tingstedet. En af de ting der blev serveret var minirugbrød.

Thumbnail image

 

 

 

 

 

 

 

På dette foto kan man se forskellige udgaver af minirugbrøddet.Nogle er rullet i sesamfrø andre i solsikke frø, men alle blev spist med velbehag.

 

 

 

Kvædebrød

 


 


4 kvæder, ca. 1 kg
vand
1 kg sukker

Oliven og kryderurtebrød

Et brød der dufter af middelhav
og smager dejligt af oliven, hvidløg, timian og oregano.

Opskrift: oliven23
50 g gær
100 g smør
2 1/2 dl vand
2 1/2 dl mælk
80 g hakkede oliven samt en sjat oliven olie
3 fed hakkede hvidløg
1 spk. hakket timian
3 spk tørret oreganum
3 spk paprika
1 kg hvedemel

Smøret smeltes og vand og mælk tilsættes.
Det varmes op til det er lunken.
Gæren røres ud i væsken og alle de forskellige
ting kommes i samt så meget mel at at dejen bliver let at arbejde med.
Dejen hæver 1 time på et lunt sted.
Tag dejen ud og ælt igen på et mel drysset bord
Lav 2 brød ud af dejen.
Smør 2 bageforme og kom et brød i hver form.
Nu skal brødene efterhæve i 45 min. på et lunt sted
under klæde.
Varm ovnen op imens.Ikke for varm (175 grader)
Bag brødene i 1 1/2 time eller til de slipper formen.
Lad brødene køle lid taf inden de tages ud af formen.

Brødene er bedst nybagt, men kan også bruges til at blive ristet.

 

 

Guldhorns brødet eller westfalske julebrød

 

kage2a

kage1a