Hjemmelavet the

 

Te af urter

Af de planter jeg har prøvet at lave te af er der 2 jeg specielt vil nævne nemlig Hyld og Gederams.

Almindelig Gederams

Epilobium angustifolium

Natlysfamilien
(Onagraceae).
Flerårig, 30-150 cm høj plante, der voxer på åben fugtig bund, ofte i tætte bestande. Bladene, der er blågrønne på undersiden, sidder spredte og er smalle lancetformede med tydelige strenge. Jordstængel med lange udløbere og overvintrende rodknopper. Blomsterne, i lang klase, er 4- tallige, rødviolette (sjældent hvide), med 8 støvblade og 4-delt støvfang. Kronbladene er 12-23 mm, uens lange. Bestøves af bier. Frugtkapslen er 5-8 cm lang, 4-klappet og dunhåret. Frø, 1-1.4 mm, med frøuld. Vindspredning.

Kulinarisk kan de unge blade og skud anvendes på lignende måde som asparges. Planten er under de 2 verdenskrige blevet brugt som te-surrogat (sibirisk te).

Pluk planterne mens de ser friske ud og pluk blade af der ser visne eller triste ud.

Hæng planterne i bunder med 3 til 5 stk med toppen  ned ad i feks. en carport uden direkte sollys og med lidt gennemtræk.

Lad dem hænge indtil bladene kan knuses i mellem fingerne.

Knus derpå alle blade og kom dem i en luft tæt kage dåse eller glas .

Teen er svagt grøn med en mild te smag.

 

Hylde te laves på denne måde .

Du plukker en masse hylde blomster helst midt på dage når de er helt tørre og helst en dag med sol.

Læg dem ud på aviser et tørt skyggefuld og lufttigt sted Feks en carport.

Og lad  dem tørre til blomsterne falder af stilkene.

Hæld derpå alle blomsterne op i en nylonstrompe og lad dem hænge yderlige et stukke tid.

Hvis du er uheldig at løbe ind i en periode med fugtig vejr kan et tørreskab eller en bageovn på lav temp

bruges for at få dem helt tørre.

Hæld dem derpå på lufttætte dåser eller glas.

Lav te
Kog vand. Hæld hyldeblomster i en kop - eller i en tekande - og hæld kogende vand på. En klase svarer til en kop te.
Smager ekstra godt med honning - og citron.
 
Smagen er god men duften af den tørre te lugter meget hen af kattetis.

 

Kartoffelpandekage med vilde urter

vejbred

 

Kartoffelpandekage
300 g. kartofler
2 spk. olie
1 tsk. urtesalt
1 dl. finthakkede blade af vejbred.
1 håndfuld småthakket purløg

Rens kartoflerne og riv dem groft. Pres væden af de revne
kartofler .Kom olie på en hed pande og bland de revne
kartofler med de finthakkede blade af vejbred og purløg.
Bred massen ud på den gloende varme pande og drus med urtesalt.
Steg pandekagen, til den er gylden og vend den.
Steg på den anden side i ca. 5 min..
Server med friskhakkede urter og et dip creme fraiche.

Selv om kartoflerne ikke ligefrem er fra grøftekanten, så kommer opskiften med i denne
kategori på grund af vejbreds bladene
 
 
 

 

 

 

 

Vild stuvning.

                                             katostAmF       250px-Braendenaelde       fuglegraes_alm_blomst_360  

                 

Vild stuvning.
100 g katostblade
100 g brændenældeskud
100 g Fuglegræs
40 g Smør
30 g Mel
salt og peber

Rens de grønne blade og damp dem møre i en gryde i 5-6 minutter.
Smelt smørret i en gryde og drus melet over.
Når melet er opsuget af smørret spædes med kogende vand (ca. 4 dl.)
og de dampende varme blade røres forsigtigt i.
Der smages til med krydderier før servering.
Denne stuvning kan serveres på ristet brød med hytteost, en skive skinke
eller hårdkogte æg