Her er så Faster Dortheas kogebog i en form hvor du selv kan bladere i den. Bogen er inddelt i kategorier og tilslut har Dorthea lavet menu uge planer  .Bogen kan bringes op i fuldskærm og dermed gøres lettere at læse. Med et dobbelt klik på siden kan der zomes ind og et nyt dobbel klik zomes ud. Du kan bladre siderne enkeltvis med musen eller bruge panelet forneden til evt at bladre automatisk.
Ude til højre finder du en konvertering af de gamle måle enheder som Dorthea brugte. På den måde håber jeg at nogen skulle få lyst til at prøve hendes opskrifter og dermed bringe hendes kogebog til live igen.

Hvis du har lyst til at prøve en af hendes opskrifter, får du brug en omregnings tabel for de gamle mål. Den finder du her Omregningstabel

Her finder du nogle opskrifter som jeg har afskrevet Opskrifter

This is the HTML version of Faster Dortheas Kogebog Page 1
To view this content in Flash, you must have version 8 or greater and Javascript must be enabled. To download the last Flash player click here
FlippingBook Joomla Gallery extension.

Vægtmål

1 centner     = 50 kilogram
1 lispund     = 8 kilogram
1 pund     = 500 gram
1 kvint     = 5 gram
1 ort     = 0,5 gram

Rummål

1 kubikfavn     = 6,678 kubikmeter
1 kubikalen     = 0,247 kubikmeter
1 kande     = 1,93 liter
1 pot     = 0,9661 liter
1 pægl     = 0,2242 liter

Længdemål

1 gros     = 12 dusin (144 stk.)
1 dusin     = 12 stk.
1 tylt     = 12 stk.
1 tønde korn     = 8 skæpper (1,3912 hektoliter)
1 ol     = 4 snese (80 stk.)
1 skok     = 3 snese (60 stk.)
1 snes     = 20 stk.
1 fad     = 4 oksehoveder
1 oksehoved     = 6 ankre
1 anker     = 40 potter

 

 

Her følger nogle eksempler fra kapitlet Foretter i Dorthas kogebog.                                     Tilbage til Dorthas kogebog.
Opskrifterne er skrevet ordret af.

Byggryns vandgrød
4 pot vand 1 1/2 pund byggryn salt 15 Kv koriander mælk og strøsukker

Rabarber suppe med franskbrøds terninger.
1 pot vand 3 pund Rabarberstilke 80 Kvt. sukker 20 KVT. sago mel
1 pund franskbrød 15 kvt Margarine 20 kvt sukker.
Rabarberne skæres i stykker og koges i vandet ca 20 minutter
Suppen sies fra og sættes i kog. Jævnes med Sagomel og smages til med sukker.
Franskbrød og smør brunes på panden sammen med sukkeret til det bliver hårdt.

Kærnemælks suppe
4 pot Kærnemælk 28 kvt rismel 1 pund sukker hel kanel 25 kvt rosiner.
Melet røres ud i kærnemælken der sættes over ilden. Der røres i det indtil det koger.
Rosinerne skyldes og koges for sig selv og tilsætes den færdige suppe.

Chokolade suppe.
4 pot mælk 1 1/2 pg vand 30 Kvt Chokolade 10 Kvt kakao 20 Kvt sukker 6 Kvt Kartoffelmel.
Kakaoen udrøres i varmt vand og det hele koges sammen til det er opløst. Derefter tilsættes den kogende
mælk der jævnes med lidt Kartofelmel. Kan serveres med flødeskum.  

Rismelsgrød.
3 Pot Mælk 3/4 pund rismel 3 tsk. salt
Halvdelen af Mælken bringes i kog
Melet udrøres i den anden halvdel
der derefter hældes i den kogende mælk.
Det hele koges sammen i 10 min.

Sagosuppe
4 Pot vand 40 kvt Sagogryn 15 kvt Rosiner hel kanel sukker saft og Citron.
De skylede rosiner koges i vand sammen med kanelen 1 kvater. Derefter kommes sagogrynene i og der koges til de er klare.Suppen smages til med saft sukker og citron.

Romsuppe med ristede rugbrøds terninger.
4 pot mælk 20 kvt kartoffelmel Rom sukker
Mælken bringes i kog og jævnes med kartoffelmel.Smages til med rom.
Sukker bagte rugbrørs terninger.
Rugbrødet skæres i terninger og smør brunes på en pande.
Rugbrøds terningerne kommes på panden sammen med sukker og brunes til
brødet er hårdt.

Kørvelsuppe.
4 pot suppe 16 kvt Flormel 10 kvt Margarine 2 pund Gullerødder
3 håndfulde kørvel.
Margarinen smeltes i gryden og bages op med melet og suppen tilsættes lift efter lidt.
De kogte gullerøder og kartofler skæres i stykker og kommes i og tilsidst den fint hakkede kørvel.
(kørt 3 gange i gennem maskinen)
Kan serveres med porserede æg.

Brødsuppe.
2 pund rugbrød 5 pot vand sukker citron og mælk.
Rugbrødet skæres i stykker og udblødes i vand fra den ene dag til den anden.
Koges og sies igennem et dørslag.Smages til med citron og sukker.
Rester af gammel brød kan bruges til dette. 1/4 pund cokolade kan tilsættes.
Serveres med mælk.

Sagovælling.
4 pot Mælk 46 kvt Sagogryn 2 tsk salt .
Mælken bringes i kog og grynene drysses i og koges til de er klare.
Salten tilsættes.
(Kan serveres med sukkerkanel)

Ølbrød
2 pund rugbrød 2 pot vand 3 pot øl mælk og sukker

Risvandgrød med kompot.
4 pot vand Risgryn salt .
Vandet bringes i kog og grynene hældes i.
Koger 1 time og smages til med salt.
severes med rababerkompot.

Bygvandgrød.
Grynene skylles og koges 1 time.
Korenderne vaskes og koges for sig og kommes i grøden
før anretning.
serveres med sødmælk og sukker