Lav selv smør og ost

Baggrund: Mælken fra en ko indeholder flere mælketyper. Fedt flyder ovenpå, så ved henstand samles mælk med højt fedtindhold øverst, og mælk med lavt fedtindhold nederst. På den måde kan piskefløde, sødmælk, letmælk og skummetmælk skummes fra.


Sådan kærner du smør

  • Det skal du bruge
  • Piskefløde (skal have stuetemperatur)
  • Bægre el. glas med låg

Hæld lidt fløde i bægeret og sæt låget på. Ryst bægret, i begyndelsen larmer det, derefter bliver det stille. Nu har du lavet flødeskum.. Fortsæt med at ryste indtil det begynder at larme igen. Fløden har nu delt sig i smør og kærnemælk. Fedtet fra fløden er samlet i smørret, tilbage er kærnemælk som kun indeholder ganske lidt fedt. Smørret kan smages til med salt/forskellige krydderurter. Kærnemælken kan bruges til ostefremstilling.

Kilde Frie børnehaver og fritidshjem

 

 

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdatér