Hjemmelavet the

 

Te af urter

Af de planter jeg har prøvet at lave te af er der 2 jeg specielt vil nævne nemlig Hyld og Gederams.

Almindelig Gederams

Epilobium angustifolium

Natlysfamilien
(Onagraceae).
Flerårig, 30-150 cm høj plante, der voxer på åben fugtig bund, ofte i tætte bestande. Bladene, der er blågrønne på undersiden, sidder spredte og er smalle lancetformede med tydelige strenge. Jordstængel med lange udløbere og overvintrende rodknopper. Blomsterne, i lang klase, er 4- tallige, rødviolette (sjældent hvide), med 8 støvblade og 4-delt støvfang. Kronbladene er 12-23 mm, uens lange. Bestøves af bier. Frugtkapslen er 5-8 cm lang, 4-klappet og dunhåret. Frø, 1-1.4 mm, med frøuld. Vindspredning.

Kulinarisk kan de unge blade og skud anvendes på lignende måde som asparges. Planten er under de 2 verdenskrige blevet brugt som te-surrogat (sibirisk te).

Pluk planterne mens de ser friske ud og pluk blade af der ser visne eller triste ud.

Hæng planterne i bunder med 3 til 5 stk med toppen  ned ad i feks. en carport uden direkte sollys og med lidt gennemtræk.

Lad dem hænge indtil bladene kan knuses i mellem fingerne.

Knus derpå alle blade og kom dem i en luft tæt kage dåse eller glas .

Teen er svagt grøn med en mild te smag.

 

Hylde te laves på denne måde .

Du plukker en masse hylde blomster helst midt på dage når de er helt tørre og helst en dag med sol.

Læg dem ud på aviser et tørt skyggefuld og lufttigt sted Feks en carport.

Og lad  dem tørre til blomsterne falder af stilkene.

Hæld derpå alle blomsterne op i en nylonstrompe og lad dem hænge yderlige et stukke tid.

Hvis du er uheldig at løbe ind i en periode med fugtig vejr kan et tørreskab eller en bageovn på lav temp

bruges for at få dem helt tørre.

Hæld dem derpå på lufttætte dåser eller glas.

Lav te
Kog vand. Hæld hyldeblomster i en kop - eller i en tekande - og hæld kogende vand på. En klase svarer til en kop te.
Smager ekstra godt med honning - og citron.
 
Smagen er god men duften af den tørre te lugter meget hen af kattetis.