Her følger nogle eksempler fra kapitlet Foretter i Dorthas kogebog.                                     Tilbage til Dorthas kogebog.
Opskrifterne er skrevet ordret af.

Byggryns vandgrød
4 pot vand 1 1/2 pund byggryn salt 15 Kv koriander mælk og strøsukker

Rabarber suppe med franskbrøds terninger.
1 pot vand 3 pund Rabarberstilke 80 Kvt. sukker 20 KVT. sago mel
1 pund franskbrød 15 kvt Margarine 20 kvt sukker.
Rabarberne skæres i stykker og koges i vandet ca 20 minutter
Suppen sies fra og sættes i kog. Jævnes med Sagomel og smages til med sukker.
Franskbrød og smør brunes på panden sammen med sukkeret til det bliver hårdt.

Kærnemælks suppe
4 pot Kærnemælk 28 kvt rismel 1 pund sukker hel kanel 25 kvt rosiner.
Melet røres ud i kærnemælken der sættes over ilden. Der røres i det indtil det koger.
Rosinerne skyldes og koges for sig selv og tilsætes den færdige suppe.

Chokolade suppe.
4 pot mælk 1 1/2 pg vand 30 Kvt Chokolade 10 Kvt kakao 20 Kvt sukker 6 Kvt Kartoffelmel.
Kakaoen udrøres i varmt vand og det hele koges sammen til det er opløst. Derefter tilsættes den kogende
mælk der jævnes med lidt Kartofelmel. Kan serveres med flødeskum.  

Rismelsgrød.
3 Pot Mælk 3/4 pund rismel 3 tsk. salt
Halvdelen af Mælken bringes i kog
Melet udrøres i den anden halvdel
der derefter hældes i den kogende mælk.
Det hele koges sammen i 10 min.

Sagosuppe
4 Pot vand 40 kvt Sagogryn 15 kvt Rosiner hel kanel sukker saft og Citron.
De skylede rosiner koges i vand sammen med kanelen 1 kvater. Derefter kommes sagogrynene i og der koges til de er klare.Suppen smages til med saft sukker og citron.

Romsuppe med ristede rugbrøds terninger.
4 pot mælk 20 kvt kartoffelmel Rom sukker
Mælken bringes i kog og jævnes med kartoffelmel.Smages til med rom.
Sukker bagte rugbrørs terninger.
Rugbrødet skæres i terninger og smør brunes på en pande.
Rugbrøds terningerne kommes på panden sammen med sukker og brunes til
brødet er hårdt.

Kørvelsuppe.
4 pot suppe 16 kvt Flormel 10 kvt Margarine 2 pund Gullerødder
3 håndfulde kørvel.
Margarinen smeltes i gryden og bages op med melet og suppen tilsættes lift efter lidt.
De kogte gullerøder og kartofler skæres i stykker og kommes i og tilsidst den fint hakkede kørvel.
(kørt 3 gange i gennem maskinen)
Kan serveres med porserede æg.

Brødsuppe.
2 pund rugbrød 5 pot vand sukker citron og mælk.
Rugbrødet skæres i stykker og udblødes i vand fra den ene dag til den anden.
Koges og sies igennem et dørslag.Smages til med citron og sukker.
Rester af gammel brød kan bruges til dette. 1/4 pund cokolade kan tilsættes.
Serveres med mælk.

Sagovælling.
4 pot Mælk 46 kvt Sagogryn 2 tsk salt .
Mælken bringes i kog og grynene drysses i og koges til de er klare.
Salten tilsættes.
(Kan serveres med sukkerkanel)

Ølbrød
2 pund rugbrød 2 pot vand 3 pot øl mælk og sukker

Risvandgrød med kompot.
4 pot vand Risgryn salt .
Vandet bringes i kog og grynene hældes i.
Koger 1 time og smages til med salt.
severes med rababerkompot.

Bygvandgrød.
Grynene skylles og koges 1 time.
Korenderne vaskes og koges for sig og kommes i grøden
før anretning.
serveres med sødmælk og sukker